Duurzaam Weekmenu #43: dit eet de aspirant-ecotariër

Weekmenu-43-ecotarisch-weekmenu

Het is me niet al te best bevallen, vorige week, dat ecotarisch dieet. Het begon al met het overzicht dat ik maakte, en de analyse ervan volgens de richtlijnen van het Voedingscentrum. Dat was ten eerste een saaie klus, die nog veel tijd kostte ook. Een saaie, langdurige klus die wel wat inzichten gaf, maar me verder niet meer motiveerde. Terwijl dat laatste nu juist zo belangrijk is!

Om helder te krijgen waar mijn weerstand zit, ben ik even bij mezelf te rade gegaan. Waarom ging het ineens niet meer zo lekker?

mia-pia-pollewop

Na even nadenken, bleek afgelopen week een aantal tijdelijke én een belangrijke structurele verandering in mijn leven te zijn gekomen:

  1. we verwelkomden deze week namelijk een nieuw lid in ons gezin: een Spaans asielhondje genaamd Mia. Heel erg leuk! Maar ook: veel extra gedoe. En wat minder slaap, want alleen slapen, dat is Mia nog niet zo gewend…
  2. om Mia rustig te laten wennen aan het leven bij ons, werkte ik afgelopen week vanuit huis. Op zich fijn, want ik werk thuis veel geconcentreerder dan op kantoor. Daar zijn teveel leuke collega’s en andere BlueCitizens, en heel veel reuring. Aan de andere kant: mijn ritme stond op zijn kop. Terwijl ik erg houd van een vast ritme.
  3. ik ging veel wandelen, met Mia en de kinderen. Dat is fijn om te doen, en één van de voornaamste redenen om voor een hondje i.p.v. bijvoorbeeld een kat of een konijn te kiezen, maar ook wel wat ontregelend: die paar uur per dag kan ik dus niet besteden aan opruimen of koken.

Kortom: het was deze week zoeken naar een nieuwe balans. Tel daarbij op een kind dat een paar onverwachte feestjes had, een kind dat ziek uit school kwam, en de bekende pré-vakantiedrukte op mijn werk, en je krijgt stress. En waar stress is, is het verlangen naar comfort food – gelukkig heb ik het in ieder geval al wel in de gaten :-) De vraag is: hoe ontsnap je uit die negatieve spiraal?

Een weekmenu: twee vliegen in één klap

KliekjesCollectief-Weekmenu-Bewaartips-Mock-up-DIN

> download dit printable weekmenu gratis in het KliekjesCollectief!

Tijdens het uitlaten van Mia, ’s ochtends om half 7, kreeg ik ineens een idee: het aloude weekmenu moest gewoon weer terug! In plaats van op het moment zelf overvallen worden, of achteraf zoeken naar een structuur, bedenk ik gewoon van te voren wat we gaan eten. Dat is ook heel makkelijk, want ik haal eens per week mijn boodschappen bij Rechtstreex en weet dus precies wat ik in huis heb.

>> download dit printable weekmenu gratis in het KliekjesCollectief!
Met handige bewaar- én voorraadkasttips

Zodra ik dat bedacht, viel er een last van me af. En belangrijker: had ik er weer heel erg zin. Ik heb jaren gekookt met een weekmenu. Een weekmenu is namelijk superhandig. En het één keer per week samenstellen van een weekmenu heeft een flink aantal voordelen:

  • Je hoeft maar 1x per week na te denken over het avondeten – in plaats van elke dag.
    En die ene keer per week kun je maximaal leuk maken: lekker aan de keukentafel op zaterdagochtend met een stapel kookboeken (lees je die ook eens echt!) en een grote pot thee, bijvoorbeeld, als iedereen uit paardrijden is, of haar huiswerk doet..
  • Je hoeft maar 1x per week te shoppen – in plaats van elke dag.
    En ook daarvoor geldt dat je er een feestje van kunt maken. Ga bijvoorbeeld je favoriete winkels en traiteurs af, voor de beste olie, pindakaas, brood, honing en thee. En kies voor de supermarktboodschappen voor een moment dat het er nog rustig is. Doe je boodschappen bij elkaar in een mooie krat, zet op je eettafel en geniet even van deze overwinning op jezelf. Het is een soort Hello Fresh, maar dan zelfbedacht – en een stuk goedkoper.
    Heb je een groenten-abonnement, of bestel je je boodschappen via een bedrijf als Rechtstreex, dan wordt het nog makkelijker; dan krijg je een deel van je boodschappen op een vast moment in huis, en kun je daar makkelijk je weekmenu omheen plannen.

Deze twee voordelen zijn al doorslaggevend, wat mij betreft… Maar er zijn nog een heleboel bijkomende voordelen:

  • Niet meer elke dag stressen in de supermarkt, omdat dat toevallig de enige winkel die nog open is als je uit je werk komt.
  • Niet meer hangry in de rij voor de kassa.
  • Niet meer elke week uit pure vermoeidheid hetzelfde eten.
  • Minder uitgeven aan impulsaankopen (dat gaat vanzelf, als je minder vaak in de winkel komt)
  • Meer controle over je voeding: door er vantevoren over na te denken, kun je het ideale weekmenu voor jezelf samen stellen. 1 x per week vis, 1x peulvruchten, 1x per week vlees, zeker de helft van je avondeten groenten – je kunt het met een weekmenu exact uitkienen en aanpassen aan jouw wensen.

Genoeg redenen toch, om over te stappen op een weekmenu?
En ben je nu echt bang voor sleur aan de avonddis? Laat me je geruststellen: meestal ben je aan het eind van de week vergeten wat je aan het begin van de week had bedacht – en is het dus alsnog een verrassing. Daar gaan we dus!

Duurzaam Weekmenu #43

Maandag: Stamppot rauwe andijvie met crunchy oesterzwammen

Dit recept is geschikt voor 4 tot 5 personen. Liever meer? Geen probleem! Maak deze stamppot rauwe andijvie gewoon in grote hoeveelheden, hij is de volgende dag alleen maar lekkerder. Ook als lunch!

Ingrediënten stamppot rauwe andijvie met gebakken oesterzwammen en/of een gepocheerd eiKookKlaar-andijviestamp-vierkant-WEB-600
  • een kilo kruimige aardappels (geschild) 
    tip: vervang een deel van de bintjes door knolselderij om je groente-quotum te halen!
  • 1 struik andijvie – ongeveer 750 gram (gewassen, in kleine stukjes gesneden)
  • oesterzwammen
  • mayonaise
  • mosterd (hoe lekkerder, hoe beter! Investeren in goede mosterd is een must, vind ik :-))
  • zout & peper naar smaak
  • oesterzwammen (in reepjes gescheurd)
  • gerookte paprikapoeder (geen must, maar maakt de oesterzwammen wel nèt iets rokeriger)
  • optioneel: een gekookt of gepocheerd ei. Hier vind je twee tips om eieren te pocheren – waarvan één fool proof.
Bereidingswijze stamppot rauwe andijvie
  • Zet een grote pan met licht gezouten water op en kook hierin de aardappelen gaar en kruimig, ongeveer 20 tot 25 minuten.
  • Bak intussen de oesterzwammen uit: laat een koekenpan eerst heel heet laten worden en bak de paddenstoelen op hoog vuur, dan loopt het water er niet uit en blijven ze sappig. Voeg er flink wat gerookt paprikapoeder aan toe, hussel goed door en bak ze in een beetje boter of olie (niet teveel, want dat zuigen ze op) gemiddeld 5 tot 10 minuten, tot ze goed doorbakken zijn. Breng op smaak met wat grofgemalen zout.
  • Giet de aardappelen af en zet opzij, zodat ze kunnen uitdampen. Voeg de mosterd, mayonaise en zout en peper toe. Stamp alles tot een gladde puree. Voeg eventueel wat kookvocht of melk toe aan de puree als deze te dik is. 
  • Voeg steeds handjesvol rauwe andijvie toe terwijl je blijft mixen.
  • Zet de pan terug op laag vuur, en verwarm tot de stamppot goed heet is geworden.
  • Serveer met de uitgebakken oesterzwammen en/of het gepocheerde ei

Dinsdag: gekaramellisseerde worteltjes met gremolata, zilvervliesrijst en een gekookt ei

INGREDIËNTEN
  • 1 el olie
  • 30 gram boter of kokosolie
  • 500 gram jonge wortels of winterpeen (in lange dunne repen)
  • rijst voor 3 personen (in ons geval)
  • 3 eieren
  • zeezout en zwarte peper
Voor de gremolata
  • 1/2 teen knoflook
  • Klein bosje bladpeterselie
  • Fijngeraspte schil van 1 citroen
BEREIDINGSWIJZE
  • Verwarm de oven voor op 180 graden
  • Doe de olie en boter in een grote braadslede en zet in de oven tot de boter gesmolten is.
  • Doe de wortels erin, breng op smaak met ruim zout en peper, en schep om. Bedek met alufolie en zet 30-40 minuten in de oven tot de worteltjes gaar zijn.
  • Kook intussen de rijst.
  • Haal uit de worteltjes uit de oven, verwijder de folie en schep om. Zet onbedekt 20-30 minuten terug in de oven tot ze beginnen te bruinen en karamelliseren.
  • Maak intussen de gremolata: snijd de knoflook in grove stukken en voeg de peterselie en citroenschil toe. Snij en vermeng tot ze fijngesneden en gied gemixed zijn.
  • Kook de eieren naar smaak
  • Schep de gremolate om met de worteltjes en dien direct op, met de rijst en de eieren. Picky eaters? Geef de gremolata er los bij.

Woensdag: Pasta alla Norma met pangritatapasta alla norma jamie oliver

Pasta alla Norma is een aubergine-recept en ultiem comfortfood. Ik volg zo ongeveer het recept voor pasta alla norma van Jamie Oliver, en ik maak ‘m met de no-waste tomatenblend die ik bij Rechtstreex koop (maar die je ook bij Lidl vindt, onder de naam tomatenbasis).

Hier vind je het recept voor pangritata, die je maakt van oud brood. 
Tip: liever vega? Laat de ansjovis achterwege – ook heel lekker!

Donderdag: Spruitjes met pittige makreel en zilvervliesrijstFrancesca-Kookt_Pepesan-Ikan_Indische-hete-makreel_21

Ik ben altijd dolblij al er weer spruiten zijn! Het liefst roerbak ik ze, met wat ui en knoflook. Erg lekker met pittige makreel. Een gerecht dat ik vaak eet in de Indische toko waar we vaak met mijn vader heengaan. Hoe ecotarisch is makreel? Dat leg ik in het volgende blogje uit!

Hieronder de bereidingswijze voor de spruitjes. Het mag geen recept heten, want het is te simpel voor woorden :-) Doordat je de spruiten in plakjes snijdt, hoef je ze niet eerst te blancheren. Dat scheelt weer gedoe.

Ingrediënten spruitjes, voor 3 personen:
  • beetje zonnebloemolie
  • klein uitje, gesnipperd
  • 2 tenen knoflook, geperst
  • 500 gram spruiten, schoongemaakt en in dunne plakjes
Bereidingswijze spruitjes
  • verhit de olie in de pan en bak de ui zacht,
  • voeg, als de ui glazig ziet, knoflook toe en bak een paar minuten mee
  • zet het vuur hoger, voeg de spruitenschijfjes toe en bak een minuut of 5 à 7, tot ze lekker bruin zien. Iets langer mag ook, ze mogen best bruin worden!

Voor de makreel volg ik het recept van Fransesca: Pepesan Ikan.

Vrijdag: kliekjesdag!

vichyssoise-soephoofd

Op vrijdag is het kliekjesdag: lekker makkelijk, lekker snel en lekker lekker, als je de hele week gekookt hebt :-) Heb je geen kliekjes? Maak een snel en simpel soepje van alle restjes die nog in je koelkast rondspoken. Of dat nu spinazie, prei, aubergine of courgette is – met de #weggooigroentesoep-methode draai je in 20 à 25 minuten een snelle soep in elkaar. Handig!
>>  download GRATIS de Weggooigroentesoep-Poster

Bak er tosti’s bij van die oude boterhammen en dat restje kaas. Morgen doe je weer boodschappen!

Heb je de smaak te pakken en wil je ook serieus werk maken van je weekmenu? Op mijn Pinterest Groenten-Receptverzameling vind je voor alle mogelijke groenten inspiratie, ingedeeld naar groentensoort. Zoek jij dus recepten met boerenkool, dan vind je die met gemak op mijn pinbord. Ook handig als je elke zaterdag-ochtend doorbrengt in de een of andere sportkantine en dus geen zin hebt kookboeken mee te zeulen :-)) 

Zo werkt het Ecotarisch Jaar-Experiment

Het Ecotarisch Jaar-Experiment geeft deelnemers die duurzamer willen eten structuur, tips en inspiratie. 

Als we de 12 maanddoelen halen, eten we aan het eind van het jaar zonder al te veel gedoe lekker binnen de grenzen van de planeet, volgens de richtlijnen van de Gezondheidsraad en binnen de grenzen van het Nibud. Doe mee!

Comments

comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *