Ecotariër
Reageer

Duurzaam dieet: gangbaar vs biologisch voedsel

kipster-ecotarisch-dieet

Het eerste wat opvalt als je ecotarisch gaat eten: vlees en zuivel mogen, maar met mate. Groenten, granen en fruit vormen het hoofdbestanddeel van je dieet. Eigenlijk is dat laatste een logisch gevolg van dat eerste: duurzaam vlees,vis, eieren en zuivel zijn veel duurder dan gangbare vlees, vis en zuivel. Ze zijn bovendien moeilijker om aan te schaffen; voor biologisch-dynamische dierlijke producten moet je naar een bio-winkel.

Toch is dat wél belangrijk om te doen, omdat je daarmee als ecotariër al heel veel doelen behaald hebt. In dit artikel leg ik kort uit waarom dat zo is.

Gangbaar versus bio of biologisch-dynamisch

De reden waarom biologisch eten zo belangrijk is binnen een duurzaam dieet, is omdat bij biologische teelt rekening wordt gehouden met het milieu en biodiversiteit.

Kijk je naar groente en fruit, dan is een biologische variant vaak makkelijk om aan te komen. Hoe je binnen dat biologische kader ook nog rekening met voedselkilometers, en kies je dús voor lokaal geteeld, seizoensgebonden voedsel, dan ben je goed bezig. Simpel toch?

En dierlijke producten dan?

Als je budget het toelaat, kun je, zeker in het geval van dierlijke producten, het best kiezen voor de volgende opties, in volgorde van minst tot meest duurzaam:

BETER LEVEN:

Met 1 ster Beter Leven zijn de ernstigste problemen uit de vee-industrie aangepakt. Dieren onder het Beter Leven keurmerk hebben meer ruimte, afleidingsmateriaal en mogelijkheden om hun natuurlijk gedrag uit te oefenen dan dieren uit de gangbare veehouderij. Daarbij zijn de dierenwelzijnscriteria in de melkveehouderij verbreed met natuur –en milieucriteria. Dat betekent dat binnen het Beter Leven keurmerk extra voorwaarden worden gesteld aan milieu en biodiversiteit, zoals kruidenrijk grasland waar boerenlandvogels en insecten op af komen. Om het milieu te sparen mag de boer alleen gebruik maken van lokaal voer en bestrijdingsmiddelen met een lage milieubelasting. Met deze keurmerkverbreding kan de Dierenbescherming de melkkoeien in de stal en dieren op het land, zoals de boerenlandvogels en insecten een beter leven geven. 

BIOLOGISCH:

Biologische producten krijgen altijd 3 sterren van het Beter Leven-keurmerk. Dat komt omdat het Beter Leven-keurmerk zich voornamelijk richt op dierenwelzijn, en een beetje op milieu en bio-diversiteit. Biologisch boeren gaat verder dan boeren die werken met het Beter Leven-keurmerk.

BIOLOGISCH-DYNAMISCH:

Een biologisch-dynamisch bedrijf werkt 100% biologisch en gaat nog een stapje verder: biologisch-dynamische koeien en geiten mogen hun horens behouden en krijgen veel meer leefruimte. Alle veevoer en stro is biologisch, en: minimaal 80% van het veevoer wordt binnen het eigen biologisch-dynamische bedrijf geproduceerd. Bovendien wisselt de biologisch-dynamische boer regelmatig van gewas zodat de bodem niet uitgeput raakt en ziektes voorkomen worden. Biologisch-dynamische boeren bedrijven een vorm van landbouw en veeteelt die optimaal samenwerkt met de natuur, waarbij de samenhang tussen bodem, planten, dier en mens versterkt wordt.

Maar… duurzaam voedsel is toch duur?

Dat klopt meestal: biologisch, en zeker biologisch dynamisch, vlees, vis en eieren zijn doorgaans veel duurder dan de gangbare variant. Hoewel je dat natuurlijk ook om kunt draaien: gangbaar voedsel is veel te goedkoop.

Wil je duurzaam dierlijke producten eten, maar heb je een beperkt budget? Dan zijn er zeker opties:

  1. eet beter, maar minder – spreekt voor zich, toch? Het helpt je bovendien meer groenten te eten, om dat gat op je bord te dichten. > bekijk het voorbeeld dagmenu om te kijken hoeveel dierlijk voedsel kan binnen de grenzen van het ecotarisch dieet
  2. verdiep je in je boodschappen – vaak is meer mogelijk dan je denkt. Zo verkoopt Lidl eieren van Kipster. Niet met biologisch keurmerk, maar wel superduurzaam geproduceerd. Daarnaast hebben ook Aldi en Lidl een steeds groter biologisch assortiment. Vertrouw je zo’n keurmerk niet? Toch kopen! Ieder biologisch product dat verkocht wordt, is een stem voor een beter, eerlijker en duurzaam voedselsysteem.
  3. Koop bij een boer waarvan je weet hoe hij/zij vee houdt. Bij een initiatief als Rechtstreex kun je altijd navragen hoe een bepaald product geproduceerd is. Op een weekmarkt als Rotterdamse Oogst en op andere boerenmarkten koop je direct bij de boer, en kun je dus ook al je vragen stellen. 
  4. vervang – vlees door peulvruchten en paddestoelen, of vegetarische vleesvervangers. Natuurlijk niet door een kaasburger! Lees hier meer over vleesvervangers. Spoiler: tofu en tempeh zijn het duurzaamst.

Op zoek naar een duurzaam en dogmavrij dieet?

Wil jij ook bewuster en vooral: duurzamer eten, maar heb je niet echt (of zelfs helemaal geen) idee waar te beginnen? Lees meer over mijn zoektocht als ecotarivist, volg @ecotarivist op Twitter, abonneer je op onze nieuwsbrief en ga mee op onderzoek! 

Als we de 12 maanddoelen halen, eten we aan het eind van het jaar zonder al te veel gedoe lekker binnen de grenzen van de planeet, volgens de richtlijnen van de Gezondheidsraad en binnen de grenzen van het Nibud. Doe mee!

Comments

comments

In categorie: Ecotariër

door

Diana van Ewijk is, naast officieel Soephoofd, ook kapitein van het #KliekjesCollectief en social mediamanager in #BlueCity010. Een storyteller met de focus op foodwaste!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *