Drie-Soorten-Slasoep

zomersoep

De zomer is voorbij, net als het oogstseizoen voor sla. Ik ben persoonlijk een enorme herfst-fan, dus mij maakt het niet uit, maar voor iedereen die zwelgt in zomerheimwee: maak deze Drie-Soorten-Slasoep! 

Eerlijk is eerlijk: dit recept schreef ik al een paar maanden geleden. Toen de sla in uitbundige hoeveelheden van het land kwam. Toen niet alleen buren, maar zelfs mensen met een AH mini-moestuintje kwamen vragen wat ze toch in vredesnaam met al die sla aanmoesten. In de soep ermee, dacht ik, en fabriceerde deze Drie-Soorten-Slasoep. 
Maar ja: toen werd ik ziek, en voor ik het in de gaten had, was het nazomer herfst en heeft niemand meer behoefte aan een soeprecept waar je zonder pardon je altijd veel te overvloedige sla-oogst mee kan wegwerken.

Maar! Dat mag de pret niet drukken, vind ik. Want deze Drie-Soorten-Slasoep kun je ook makkelijk maken met sla uit de supermarkt. Je weet wel: die halfaangebroken, deels uitgedroogde zak die nog onder in je koelvak ligt. Dat restje rucola, die je steeds vergat op je boterham met kaas te doen. En zelfs dat kliekje spinazie dat op wonderbaarlijk wijze aan de Popeye Smoothie ontsnapt is, leent zich perfect voor deze slasoep!

Drie-Soorten-Slasoep

Dit is een heel groen en licht soepje, met een ontzettend zomers gevoel. Fijn dus voor mooie herfstdagen, waarop je nog prima buiten kunt zitten, om – al is het maar voor heel even – de zomer terug te halen. 

Ingrediënten Drie-Soorten-Slasoep

(voldoende voor 5 liter soep)

  • 5 kroppen sla (ik neem het begrip sla ruim: twee kroppen botersla, een Romaans kropje, een bos raapsteeltjes en een handjevol rucola – eigenlijk kun je erin gooien wat je lekker vindt :-)) Was en droog de sla en scheur tot grove stukken. Haal de kernen eruit, anders krijg je een bitter soepje.
  • 2,5 liter tuinkruidenbouillon (zelfgemaakt, of van een biologisch blokje)
  • 2 flinke uien, grofhakt
  • 4 teentjes knoflook, gesnipperd
  • 3 stengels bleekselderij, in kleine stukken
  • half bosje peterselie, klein geknipt
  • sap van een halve citroen
  • 250 ml verse slagroom
  • klont boter

Voor de basilicumolie:

  • paar takjes verse basilicumolie
  • extra vierge olijfolie

NOOT: Voor de basilicum-olie gebruik ik het recept van het MoestuinMaaltje Pittige Peterselie-olie – maar dan maak ik ‘m met extra pittige basilicum :-)

Bereidingswijze Drie-Soorten-Slasoep

  • verhit de boter in een grote pan en voeg er de uien, knoflook en bleekselderij aan toe. Laat een kleine twintig minuten aanzweten, (dat wil zeggen: op laag vuur, met het deksel op de pan, bakken) tot de groenten zacht en glazig zijn
  • voeg er de sla in etappes, onder voortduren roeren, aan toe en laat langzaam, nog steeds op laag vuur, slinken
  • voeg de bouillon, het citroensap en de peterselie toe en laat even lekker doorsudderen.
  • zet het vuur laag en voeg de slagroom toe. Blijven roeren!
  • breng op smaak met zout en peper

Ingrediënten: Pittige Basilicum-olie

  • 1 bos extra pittige basilicum
  • 3 à 4 tenen knoflook
  • sap van een halve limoen (of meer , naar smaak)
  • 2 dl olijfolie
  • 2 à 3 ringetjes jalapenopeper uit een potje (of meer naar smaak ?)
  • zeezout

Bereidingswijze: Pittige Basilicum-olie

  • Snij het harde gedeelte van de stelen van de basilicum weg.
  • Pel de knoflook en snij in stukjes.
  • Gooi alle ingrediënten in de staafmixer en mix het flink door, tot de peterselie en de knoflook gepureerd zijn.
  • Je kunt deze olie door de zeef halen, waardoor je een bijna heldere, frisgroene olie krijgt.

Serveer de soep met een royale sliert extra pittige basilicum-olie en een goed stuk desembrood. Of met de PaprikaPanini’s van Meriams MoestuinMaaltje!

 

Comments

comments

4 Comments

  1. Hoi Diana, op het snorfestival hebben we een tijdje staan kwebbelen bij de Portretfabriek van Marijke Buurlage. Daar vertelde je mij dat jij helemaal niet goed kan koken… zo bescheiden, ik vind je blog superlekker! Alles behalve een aanmoddermoeder, ik zou willen dat ik zo kan aanmodderen 😉
    P.S. Heb jij ook een recept van de zelfgemaakte tuinkruidenbouillon?
    Groetjes van Marloes

  2. Michelle

    Pureer je de soep niet op het einde? Worden het dan niet slappe slierten sla in de soep?
    En kun je de slagroom ook vervangen door philelphia ?

    • Ik heb ‘m niet gepureerd, Michelle, maar wel de sla kleingesneden. Dankzij het slinken was het niet al te sliertig :-) Pureren kan natuurlijk ook, net als de slagroom vervangen door Philadelphia. Ook erg lekker!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *