Columns

Brokjes in ijswater

DIanaVanEwijkNL_FI_02-02

Vanochtend kocht ik bijna een zak drop.

Ik stond op de trein te wachten en had trek. Het was te vroeg voor een patatje oorlog en te laat voor een gevulde koek, dus ik stapte de Albert Heyn To Go binnen op zoek naar een zak drop.
 
Ik was in Delft. De zaak stond vol studenten.
Niet alleen achter de kassa’s, maar ook in de rijen ervoor en bij de schappen. Nu wordt mijn consumptiegedrag sterk gestuurd door de mensen in mijn directe omgeving.
Een dikkerd in maat 58? Doe mij dan maar een Mars, want zo ver ben ik nog lang niet. Een groepje 16-jarige Twiggy’s in skinny jeans? Dan ook die Mars, want een strak lijf is een lang geleden gepasseerd station.
 
Maar een winkel gevuld met bleke, pukkelige studenten maakt blijkbaar het beste in me los. Ik voelde me stukken gezonder dan zij eruitzagen en om dat te onderstrepen, kocht ik een zak worteltjes in plaats van de zak drop waarvoor ik dus eigenlijk de winkel binnenkwam.
 
Het waren geen gewone worteltjes die ik kocht.
Het waren snoepworteltjes.
Een lekker zoet tussendoortje, stond op de verpakking.
Ze zaten in een kleurig bedrukt zakje van krakerig plastic.
Zestien bijna perfect rondgeraspte en onberispelijk oranje stukjes wortel.
Exact 100 gram. En dat voor maar 99 eurocent.Zou je die zestien stukjes achter elkaar leggen, dan kun je er waarschijnlijk nét anderhalve winter-peen mee reconstrueren.
Een kilo biologische winterpeen kost 1 euro 25.
Voor dat geld zit de modder er, heel authentiek, nog aan.
Even wassen, in kleine stukjes snijden en schoonraspen, dan kun je er met gemak vijftien van die zakjes mee vullen.
Snel verdiend.Maar bij Albert Heyn zijn ze ook niet gek.
Om ervoor te zorgen dat ik graag veel te veel betaal voor een milieu-vervuilend plastic zakje met daarin zestien uniforme, eetklare brokjes winterpeen zetten ze zwaar geschut in.

Op de verpakking staat vermeld dat de snoepworteltjes zorgvuldig met ijswater zijn gewassen.
Met ijswater.
Nou, daar heb ik inderdaad graag een euro voor over.
Wat zeg ik, 99 eurocent.
Dat gedoe met die viezige penen zie ik niet zitten.
Bovendien heb ik thuis geen ijswater.

Comments

comments

In categorie: Columns

door

Diana van Ewijk is, naast officieel Soephoofd, ook kapitein van het #KliekjesCollectief en social mediamanager in #BlueCity010. Een storyteller met de focus op foodwaste!

1 comment

  1. Pingback: Hongaars Goulashsoep - maaltijdsoep voor gezinnen

Je kunt niet meer reageren op dit bericht.