Nieuwste berichten

Eosta-Nature-and-More-Arabella-van-Aartijk-Diana-van-Ewijk-Sweet-Potato-pie

Ugly Food Rescuers Club: 1520 ongewenste zoete aardappels

Tijdens de allereerste Ugly Food Rescue Operation redde Food, Notes & co 1520 ongewenste zoete aardappels van de vergister.

Een deel van dit overschot van biologische groothandel Eosta om in verse smoothies, chips, taartjes en maaltijden. Een ander deel werd verduurzaamd: door drogen en fermenteren werd de THTdatum verlegd, waardoor de zoete aardappels een langere shelf life kregen.

1520 ongewenste zoete aardappelen…

Ugly-Food-Rescuers-Club-Eosta-Nature-and-More-Arabella-van-Aartijk-

Deze zoete aardappel, ook wel yams of bataten genoemd, zijn geïmporteerd uit Honduras, Peru en Spanje, waar ze wegens slecht weer te laat geoogst werden. Daardoor is de kwaliteit, en met name het uiterlijk, niet optimaal. Eenmaal aangekomen in Nederland blijken supermarkten ze inderdaad niet te accepteren. Vreemde plekjes op de schil, ingedroogde puntjes, te kromme of juist te rechte bataten… qua uiterlijk weken ze te veel af van de norm.

Nu zou je denken: die droge puntjes – die snijd je er dan toch even vanaf? Maar: strenge regelgeving verbiedt dat: Eosta mag niet zelf snijden in hun verswaren. Het naar een andere, wel op dit soort werk ingerichte partij, sturen dan? Dat brengt een hoop extra handling met zichmee – en daarmee wordt een doos zoete aardappels simpelweg te duur. De ingedroogde puntjes blijven er dus aanzitten, inkopers van supermarkten verwachten dat hun klanten dat niet zulle accepteren – en dus wordt 10.000 kilo zoete aardappel afgedankt en weggegooid. 

.. een druppel op de gloeiende plaat?

500 kilo redden terwijl de overige 9.500 kilo in de vergister wordt gedumpt -rationeel gezien is deze reddingsactie een druppel op de gloeiende plaat. 
De Ugly Food Rescuers Club draait dat graag om: een druppel op de gloeiende plaat is tenslotte toch een druppel. Iedere opgegeten afgedankte zoete aardappel is er één. Als we die 10.000 kilo op zouden eten, redden we 30.400 zoete aardappelen… een flinke regenbui op de gloeiende plaat. 

De Ugly Food Rescuers Club: van afgedankte yam tot sweet potato loaf – en meer

Missisippi Marshmallow Pie met zoete aardappel taart van zoete aardappels met marhmallow topping voor thanksgivingDe Ugly Food Rescuers Club, bestaande uit chefs, smoothiemakers, Thuisafgehaald-koks, buurtkoks – eigenlijk iedereen die iets met voedsel doet, maakte van deze eerste 1520 afgedankte yams onder andere:

Rotterdamse foodpreneur op no waste missie?

Wil jij als Rotterdamse voedselmaker graag aan de slag met afgedankt maar perfect eetbaar (biologisch) groente en fruit?

> join the Ugly Food Rescuers Club!

Meld je aan bij onze (besloten) Facebookgroep, dan krijg je bericht zodra er weer een reststoom beschikbaar is.

Missisippi Marshmallow Pie met zoete aardappel taart van zoete aardappels met marhmallow topping voor thanksgiving

Missisippi Marshmallow Pie met zoete aardappel

Missisippi Marshmallow Pie met zoete aardappel is een typisch Missisippiaans Thanksgiving-recept – met een ietwat decadente draai.  Perfect bij Hollandse herfstweer! 

Zoete aardappel in je taart – het klinkt wat vreemd. Maar als je één hapje proeft, ben je verkocht… De smeuïge koekbodem, gecombineerd met een rijke vulling van zoete aardappel (ja, echt!), gecondenseerde melk en kruiden – afgetopt met een melted marshmallow-topping geven je een instant mood boost. Ideaal voor wie door regenbui en windhoos heeft gefietst en wel een oppepper kan gebruiken!

Deze Mississippi Marshmallow Pie is gemaakt van geredde biologische zoete aardappels, dus ook nog goed voor je karma :-)

Lees meer

stuur een pan #weggooigroentesoep per post

Soepstarter per post: gezond en no waste brievenbuscadeautje. Ook als kerstkaart :-)

Gezonder eten én minder verspillen? Met SoepStarter per Post maak je binnen een kwartier een liter soep van restjes groente uit eigen koelkast. Zonder gedoe en: zonder e-nummers. Fijn voor een vriendin met goede eetvoornemens, een collega met zwangerschapsverlof, een zieke óf als kerstkaart.

Waarom SoepStarter per Post?

Jij en ik gooien zo’n 50 kilo voedsel per jaar weg; een groot deel groente. Als we daar #weggooigroentesoep van maken, redden we samen 128 miljoen kilo groente van verspilling.

Lees meer

vrij-van-veggie-food-fair-soephoofd

De Vrij Van Veggie Food Fair + winactie Soephoofd

Geen vlees? Of helemaal geen dierlijke producten? Of: geen pinda’s, geen gluten, geen (cashew)noten? Op de Vrij van Veggie Food Fair hoef je nergens op te letten: daar is een overdaad aan voedsel voor iedereen met welke eetrestrictie dan ook! En: onze SoepStarters zijn erbij. Lees hier meer over deze bijzondere food fair.

En denk je aan het eind van het artikel: daar wil ik bij zijn? Wij mogen 3 kaartjes weggeven! Meer hierover lees je onderaan dit bericht. Lees meer

foodie tips rotterdam

Foodie Tips #28: lollies van eetbare bloemetjes, een zomercursus Blauw Leven en… Spaghetti-soep!

Deze week begint de zomervakantie! Dat betekent dat het rustiger wordt. In de stad, op kantoor en vooral: in de hoofden. Niet meer ’s ochtends die dwingende klok, en dus ook wat langere avonden, en meer tijd om echt even lekker te koken. Of om langer in bos, op strand of aan de rivier te blijven hangen, natuurlijk :-)

De foodie tips van deze week sluiten daar prima op aan. Wat te denken van: een zomercursus Blauw Leven (met fijne tips voor beginnende foodies!), een supergezonde spaghetti-soep (die deze zomervakantie een lifesaver gaat zijn), lollies van eetbare bloemetjes (perfect juffencadeautje ook) en… tot slot: een interview in het Algemeen Dagblad met uw hoogsteigen Soephoofd – check it out! Lees meer