Nieuwste berichten

moestuin recept meriam beek diana van ewijk

Foodie Tips #25: van PofPieper tot Pop-Up Zomerparadijsje… en Chinese Peanutbutter & Jelly Smoothie

Wat een timing! Woensdag begint de zomer officieel – en laat het nou de hele week ook prachtig zomerweer worden. Ik voorspel een week van weinig moeite, maximaal resultaat – in elk geval wat betreft datgene wat we onder onze neus stoppen. 

In onze Foodie Tips daarom: spectaculaire Peanutbutter & Jelly Smoothies (die stiekem zó klaar zijn), een documentaire over… hummus, PofPiepers met homemade kruidenboter (waar je je halve tuin in kunt verwerken!), een podcast met 50 makkelijke foodwaste-tips (voor tijdens late night zomerwandelinkjes) en… een Pop-Up Zomerparadijsje waar je bijna automatisch volledig tot rust komt. Check it out! Lees meer

ZomerSoepStarter tegen voedselverspilling consument

ZomerSoepStarter van lokale makers! Gepekelde boerenkoolnerfjes tegen zomerse voedselverspilling.

Hoe red je ruim 128 miljoen kilo groente van verspilling? Door de grootste verspiller, de consument, te helpen die groenten op te eten in plaats van weg te gooien. Gebrek aan tijd en kookvaardigheid gooien daarbij vaak roet in het eten. Daarom lanceren wij, op zaterdag 17 juni, in samenwerking met Manenwolf’s rokerij & foodlab, de ZomerSoepStarter.
Lees meer

foodie tips rotterdam

Foodie Tips #24: van gerookte boerenkoolnerfjes tot Sla Spread en… fijne foodie kijktip!

Nu we allemaal roodverbrand op kantoor zitten, en het weer (goddank!) weer een beetje werkwaardig is, delen we graag vijf fijne foodie tips.

In deze editie: van gerookte boerenkoolnerfjes in de nieuwe SoepStarter (en hoe je daar voedselverspilling mee tegen kunt gaan), tot het recept voor Sla Spread (waar je niet alleen je lunchboterham opwaardeert, maar ook je restjes sla mee wegwerkt). Ook: een fijne foodie kijktip en een infographic over de food impact die jij hebt (en hoe je die kunt verminderen). En tot slot: een recept voor een VAderdagwaardige Op-zijn-Kop OntbijtSmoothie! Klik, kijk en lees vooral lekker door. Lees meer

Smoothie aardbeien, vijfkruidenpoeder en pindakaas

Fruitsoep: Chinese Peanut Butter & Jelly Smoothie

Een Peanutbutter & Jelly Smoothie? Misschien raar, maar zeker waar: deze fruitsoep is gigalekker. Serveer ‘m met een bolletje zacht vanilleijs en wat chocolade hagelslag voor een zomers toetje in de tuin. Of met yoghurt, als ontbijt :-)

Nu de lente op zijn hoogtepunt is, en de aardbeien in grote getalen beschikbaar op elke straathoek, staat er in onze koelkast altijd wel een doosje met wegkwijnende zomerkoninkjes. Iets met ogen die groter zijn dan onze magen…

Lees meer

maak sla spread van lelijke blaadjes sla

Ggggroente: Sla Spread

Sla spread – dat is hét antwoord op zomerse food waste. Of beter: zomerse groente verspilling. Want in deze groene spread verwerk je al die gekneusde buitenste blaadjes, al die halve zakjes sla melange die al licht beginnen te snotteren en al die kwart kroppen die je met de beste wil van de wereld niet weggewerkt krijgt.

Sla.. tja. Zal ik het maar eerlijk zeggen? Ik ben niet zo’n sla fan. En da’s jammer, want in de zomer wordt je er mee doodgegooid – niet in de laatste plaats door moestuinierder die iets te enthousiast hebben ingezaaid. Daarom blijf ik zoeken naar een sla recept waar ik wel blij van wordt. Na een experiment met Drie Soorten Sla Soep en Sla Sushi is het tijd voor Sla Spread! Ik vond het op Food52, en mijn hart ging direct sneller kloppen… Lees meer

fruitsoep ontbijt: smoothie met yoghurt en muesli

Op-zijn-kop- ontbijt Smoothie: Aardbeien, munt en… muesli

Deze op-zijn-kop-ontbijt smoothie aardbeien munt & muesli is hét alternatief voor het dertien-in-een-dozijn feest-ontbijt. Laat zitten, die croissant en ga voor gezond!

Eerlijk is eerlijk: tot voor zeer kort geleden bestond een feest-ontbijtje voor mij uit croissants, bagels met zalm en bieslook, feeststol, gekookte of gescramblede eitjes, jus d’orange en bergen hagelslag met sloten koffie. Niet verrassend dat ik de uren na zo’n feestontbijt meestal in bed of op de bank doorbracht…


 

Deze op-zijn-kop-ontbijtsmoothie met aardbeien, munt en muesli is een veel beter, en stiekem ook veel feestelijker, alternatief. Bonus? Dat je daar na barst van de energie, om die feestdag maximaal te benutten!

Op-zijn-kop-ontbijtsmoothie met aardbeien, munt en muesli

fruitsoep ontbijt: smoothie met yoghurt en muesli

Wij ontbijten drie keer per week met muesli, yoghurt en warm fruit. Gewoon, saai, in een doodgewone saaie kom. Door het warme fruit te vervangen door verse aardbeien, het geheel in laagjes te serveren in een hoog glas, en af te maken met een takje bloeiende munt, geeft dit normaalgesproken standaard ontbijtje een enorme feestelijke boost!

Ingrediënten Op-zijn-kop Ontbijt-Smoothie Aardbeien, munt, muesli (voor 3 personen)

 • Voor de smoothie:
  • één banaan, zonder schil
  • een flinke handvol muntblaadjes
  • 240 gram diepgevroren aardbeien
 • Voor de laagjes:
  • één flinke pot Grieke yoghurt
  • muesli (geen Cruesli dus, dat zit weer bommetjevol suikers, en daar wordt je niet feestelijker van, qua energie :-))
 • Voor de garnering
  • 3 takjes bloeiende munt (staat bij ons in de tuin, maar is ook wel te koop bij bijv Rotterdamse Munt en soms Ekoplaza of Marqt)
  • 6 blaadjes munt, verscheurd
  • verse aardbeien: 3 in plakjes, 6 in kwarten en 3 hele

Bereidingswijze Op-zijn-kop Ontbijt-Smoothie Aardbeien, munt, muesli

 • Blender alle ingrediënten voor de smoothie tot een gladde mix
 • Bouw de glazen op:
  • schep 2 of 3 eetlepels muesli in de glazen
  • schep daar 2 of 3 eetlepels yoghurt op. Druk goed aan, zodat de muesli een beetje zacht wordt van de yoghurt
  • zet plakjes aarbei tegen het glas, op de yoghurt, zodat ze naar buiten kijken
  • vul op met de smoothie
  • top de smoothie af met 2 verse aardbeien in kwarten gesneden, per glas en met blaadjes gescheurde munt
  • steek het rietje erin en zet het takje bloeiende munt erbij
  • snijdt per glas één aardbei in vanaf het kroontje, en schuif over de rand van het glas
 • Pro-tip: houd een keukenrol bij de hand om de randen van glas schoon te vegen. Zo blijf je de laagjes goed zien.

Klaar is Klara!

Lekker met Vaderdag, of voor kinderen die een spannende schooldag (zenk: CITO-toetsen) voor de boeg hebben :-)

Snel en makkelijk FruitSoep maken?

FruitsoepStarter voor luxe Scandinavische Smoothie bowls

Dat kan, met FruitSoepStarter! FruitSoepStarter Kokos-Sumac is een 100% natuurlijke mix van getoaste kokos, gember en sumac waarmee je binnen 10 minuten een smoothie bowl maakt – van fruit dat je anders weg zou gooien. Met die te rijpe mango, bijvoorbeeld, of met die aardbeien die net iets te lang in de koelkast hebben gelegen… FruitSoepStarter is 100% natuurlijk, dus vrij van e-nummers, palmolie en toegevoegde suikers.

FruitSoepStarter is geschikt voor vegetariërs en vegans. Met één potje FruitSoepStarter maak je 4 tot 8 porties.

>> bestel FruitSoepStarter Kokos-Sumac

crispypotatoes1-1024x682

Foodie Tips #23: maak zelf Instant Noodles Soep, koop lokaal voor een beter globaal en… snoep zonder troep!

Voor deze fijne vrije maandag vijf even zo fijne foodie tips. Met een eettip die je meteen vanavond toe kunt passen, een kijktip en de ultieme wereldverbetertip :-)

Dat deze week lekker kort is, mag de pret niet drukken!  Wat dacht je van: crushed potatoes uit de oven (beter dan patat – op meerdere niveaus!) tot Snoep zonder Troep-workshop (waar je kinderen superblij mee zijn). Ook: Tiny Tips that Shake the World en hoe je zelf instant noodles soep maakt – maar dan zonder al die plastic verpakkingen, zonder palmolie en zonder e-nummers. En tot slot: een documentaire over voedselverspilling, met een positieve kijk… Klik, kijk en lees vooral lekker door. Lees meer

soepstarter workshop flavourites

Maak je eigen SoepStarter (vegan bouillon). Workshop Flavourites Feest

Je eigen SoepStarter maken – en voortaan altijd snel en makkelijk een soepje in elkaar draaien, zonder bouillonblokje? Dat kan! Op het geweldige Flavourites Feest leerden wij een stuk of 35 mensen hoe je zèlf een bouillonpasta maakt – van #weggooigroente’.

En wat bleek: zelf bouillon maken is veel makkelijker dan je denkt! Zeg maar dag tegen die van e-nummers en palmolie vergeven bouillonblokjes uit de supermarkt!

Lees meer

rabarber-dessert-2353-3

Foodie Tips 22: van datumduiken tot op-zijn-kop-Rabarbertaart en… een interview met Soephoofd!

Oh, wat is dat toch altijd heerlijk, zo’n lang weekend de hort op. Wij waren in Amsterdam, waar we een enorm niet-lokale out of the box milkshake nuttigden en een rare bakker opzochten. Geen straf, als foodie op reis :-)

Deze week is het back to business, maar op het menu doen we nog lekkere uitstapjes: een op zijn kop Rabarber-Rozemarijn Taart (waar je gegarandeerd blij van wordt) tot Bakken met Bep en Sanne (zodat je voortaan zelf de lekkerste broodjes bakt). Ook: 10 do’s en don’t tegen food waste in de supermarkt en een sloomgeroosterde tomatensoep die je gewoon wekelijks op het menu moet zetten. En tot slot: een interview met uw aller Soephoofd!  Lees vooral lekker door…

1. Doen: Workshop Desembrood bakken

workshop desembrood bakken

Zelf desembrood bakken? Dat kan met Bep – en Sanne. Bep is het moederdeeg, Sanne is de workshopleider. Na de workshop krijg je je eigengebakken brood mee, samen met Bep, veilig in een bakje. Als je haar goed verzorgt, kun je er jarenlang plezier van hebben.

>> meer info over Workshop Desembrood Bakken van Keukenboeren

2. Koken: Rabarber Rozemarijn Tarte Tatin

rabarber-dessert-2353-3

Om jezelf die nieuwe week door te sleuren: bak een goede taart en neem er elke dag een puntje van. Rabarber telt ook nog voor groenten, dus het is ook op fysiek vlak niet heel slecht voor je :-) 

>> check het recept Rabarber Rozemarijn Tarte Tatin

Zelf rabarber kweken? Da’s lang niet zo moeilijk als je denkt. Meriam en ik namen vorig jaar een instructie-filmpje op:

>> check Vlog Zelf Rabarber Kweken

3. Checken: Slimmer supermarktshoppen is minder verspillen

Processed with VSCOcam with hb2 preset

Van datumduiken tot fungus fetish – er zijn talloze manieren waarop je de supermarkt kunt helpen minder te verspillen. Alvast goed om te weten: die 35% korting-sticker helpt ook tegen foodwaste! En weet je: die zakjes voorgesneden groente in het koelvak, die liggen heel vaak met korting in de ramsj – en die zijn perfect voor een snelle #weggooigroentesoep.

>> check 10 tips tegen voedselverspilling in de supermarkt
>> kijk hier hoe je #weggooigroentesoep maakt

4. Lezen: Van cola-junk naar groente-lover (interview)

Diana-van-Ewijk-Sarina-Karouw-Soephoofd

“Ik was klaar met de supermarkt. En ik vond het superarmoedig van mijzelf dat ik niet eens wist waar al mijn eten allemaal vandaan kwam.” – aldus ik, Soephoofd, in een interview met Amke van der Linden, van het blog Groen is het Nieuwe Zwart.
Aanrader voor wie zich afvraagt wie wij Soephoofd nu eigenlijk zijn, waarom we back in da days ons wijkpunt startten en hoe SoepStarter het levenslicht zag :-)

>> lees Van cola-junk naar groente-lover’ met Soephoofd

5. Soepen: Sloomgeroosterde Tomatensoep 

wpid-spangense-tomatensoep-boven.jpeg

Ik weet het, ik weet het, we blijven er maar op terugkomen. Maar echt, deze tomatensoep is zó lekker en zó makkelijk, die kun je gewoon echt niet vaak genoeg eten. Zeker niet nu de soeptomaten weer terug in het Rechtstreex-assortiment zijn :-)

> maak ‘m nou eens, die sloomgeroosterde tomatensoep


Dat was het weer voor deze week. Succes deze week!